De nieuwe generatie is online

Didactische hulpmiddelen


Hier vindt u lesideeën om uw leerlingen te leren hoe zij veilig kunnen internetten.
Kinderen hebben op steeds jongere leeftijd al te maken met internetgebruik. Ook op scholen wordt het internet intensief
gebruikt om informatie op te zoeken over werkstukken of spreekbeurten. Hoe zorgt u er voor dat uw leerlingen op de hoogte
zijn hoe zij veilig op internet kunnen surfen? Hieronder vindt u een aantal lesideeën om u leerlingen veilig te leren internetten.


1. Film 'It's up to you'

Als docent kunt u uw leerlingen iets leren over hoe zij veilig op internet kunnen gaan.
Er bestaat een film, deze film heet ' It's up to you' en gaat over gegevensmisbruik en het pestgedrag dat daar achter zit.
De film heet ' It's up to you' omdat er drie opties gegeven worden in de film. Wat doe je? Meedoen met pesten, niets doen, of er tegenin gaan?
Bekijk hier de trailer:

'It's up to you' is een middel waarmee de docent een discussie kan uitlokken over o.a. cyberpesten en over veilig internetten. Praat eens over:
- Wat is gegevensmisbruik?
- Wat kan je daar aan doen? (Facebook instellen dat alleen vrienden deze kunnen bekijken, niet te veel foto's plaatsen, etc.)
- Wat moet je doen als je gegevens worden misbruikt? (U kunt uw leerlingen erop attenderen dat wanneer er iets op internet gebeurt, zij op www.meldknop.nl kunnen kijken voor hulp. Raad uw leerlingen aan altijd hulp te vragen aan een volwassene wanneer er iets vervelends op internet gebeurt.)


2. Diploma veilig online

Wanneer je als docent leerlingen helpt met online internetveiligheid, kan je als docent gebruik maken van het programma:
'diploma online internet - the game'. Dit is een online leefwereld waarbij leerlingen spelenderwijs leren hoe ze veilig op internet kunnen surfen. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor kinderen uit groep zeven en groep uit van de basisschool.
Veilig internet 'the game' sluit aan op het competentiemodel 'Mediawijsheid' en is te vinden op https://diplomaveiliginternet.kennisnet.nl/.
Bron: https://diplomaveiliginternet.kennisnet.nl/.



3. Werkbladen voor basisschoolkinderen.

Op deze werkbladen worden vragen gesteld over o.a. social media, icoontjes die je tegenkomt op internet,
leuke dingen op internet, e-mail, apparaten, reclame, cookies, etc.
(bijna) alles dat je op het internet kunt vinden wordt besproken op deze werkbladen. Je vindt de werkbladen onder
deze link: https://www.kennisnet.nl/fileadmin/contentelementen/kennisnet/Diploma_veilig_internet/KNS_DVI_2014_Werkbladen_gr7_8.pdf


Voorbeeld werkblad 1:


Voorbeeld werkblad 2: